10 keisčiausių vietų slidinėjimui

10 keisčiausių vietų slidinėjimui

Viena iš priežasčių, kodėl slidinėjimas kasmet pritraukia vis daugiau žmonių, yra galimybė keliauti ir aplankyti naujas vietas. Pagalvokite, kokiam dar sportui reikia kilti ant aukščiausių kalnų, kad galėtum iš visų pusių jais nusileisti viena ar dviem medinėmis lentomis? Tačiau daugelis retai išklysta iš pažįstamų kelių ir dažniausiai renkasi patogų ir gerai įrengtą kurortą Prancūzijos Alpėse arba sniego parką slėnio apačioje.

Vis dėlto, yra visa aibė kurortų tokiose vietose, apie kurias ne kiekvienas ir pagalvoja. Ar žinojote, kad snieglente galima, pavyzdžiui, nusileisti ir nuo veikiančio ugnikalnio arba paslidinėti milžiniškame šaldytuve dykumos vidury? Galimybės tikrai yra neribotos.

1. Mauna Kea, Havajai

Mauna-Kea

Pamirškite žolių sijonus, banglentes ir kokosus – Havajai turi vulkaną, ant kurio galima slidinėti!
Nesant jokių liftų ar keltuvų, vienintelis būdas pasiekti miegantį 4205 m aukščio Havajų vulkaną Mauna Kea yra keturratis sniegomobilis. Kadangi nėra jokių trasų, o sniegas neprižiūrimas, sąlygos čia labai nepastovios. Be kitų kliūčių, čia neretai teks ir apvažiuoti sustingusios lavos akmenis, todėl ši vieta rekomenduojama tik labai patyrusiems slidininkams. Suprantama, sniego kokybe ši vieta negarsėja, užtat vaizdai ir adrenalino kiekis tai lengvai atpirks.

2. Masiko tarpeklis, Šiaurės Korėja
Masik-Pass-North-Korea

Slidinėjimas Šiaurės Korėjoje? Ir dar koks!
Praėjusiais metais Šiaurės Korėja – šalis vargiai galinti išmaitinti savo piliečius – atidarė „prabangų“ slidinėjimo kurortą.

Masikryong kurortas giriasi turįs devynias nusileidimo trasas (į kurias kelia du krėsliniai „vintažiniai“ keltuvai), liukso klasės viešbutį, čiuožyklą, baseiną ir restoranus. Ir visa tai kainavo apie 30 milijonų eurų. Sklinda gandai, kad čia yra net interneto ryšys.

Nors kokybė čia nė iš tolo nepanaši į milžiniškų Alpių trasų ar įspūdingo Japonijos powderio, šios vietos aplankymas nemažai slidininkų masina beveik kaip kelionė į tamsiąją mėnulio pusę.

3. Ruapehu kalnas, Naujoji Zelandija
Mount-Ruapehu

Slidinėjimas ant Lemties Kalno!
Ruapehu kalnas talpina dvi didžiausias Naujosios Zelandijos slidinėjimo zonas: Turoa ir Whakapapa. Bet kas įdomiausia – Ruapehu, kartu su Ngauruhoe, atliko vaidmenį trilogijoje „Žiedų valdovas“, kur vaidino Lemties Kalną!

Slidinėjimas čia geras ir tinkantis visiems įgudimo lygmenims, nors nereiktų pamiršti, kad Ruapehu yra veikiantis vulkanas, kurio išsiveržimas 2007-aisiais nunešė alpinistui koją. Tačiau saugos sistema nuo to laiko kaip reikiant patobulinta, o restoranai ir liftas pastatyti atokiau nuo kelio, kuriuo tekėtų lava, tad sudegti gyvam didelio pavojaus nėra.

4. Parnassos, Graikija
Parnassos

Gal kiek ir nustebins faktas, kad be girtų britų ir siūbuojančios ekonomikos, Fetos šalyje galima ir paslidinėti. Tikrai taip, Graikijoje yra apie 15 slidinėjimo kurortų.
Didžiausias ir žinomiausias šioje krūvoje yra centrinės Graikijos Parnassos kurortas, kuris siūlo 19 trasų, kurios sudaro 36 km. Pasak graikų mitologijos, Parnassos kalnas buvo Apolono namai, o saulės ir šviesos dievo buveinėje saulėtų dienų turėtų tikrai pakakti.

Universali taisyklė graikų kurortuose yra jų privengti, jei labiausiai domina parkai. Paviršius čia taip pat niekuo nenustebins: viskas gana plokščia, o didelių iššūkių turbūt nerasite. Bet vardan Dzeuso barzdos, tai juk slidinėjimas Graikijoje!

5. Dizin ir Shemshak, Iranas
Shemshak

Šalis, kuri labiau garsėja karštu oru ir politiniais neramumais, slidinėjimo kokybė Irane gali maloniai nustebinti.
Zagros kalnynas Irane turi išties rimto aukščio kalnų, iš kurių net penkios viršukalnės kerta 4000 m ribą. Slidinėjimui geriausiai tinka du pagrindiniai kurortai, Dizin ir Shemshak, kurie abu yra vos už kelių valandų kelio nuo Teherano.

Atskiri keltuvai vyrams ir moterims šiuose kurortuose anksčiau buvo norma, tačiau šiandien tokios taisyklės jau stipriai sušvelnintos. Kurortuose rasite ne vieną ypač ilgą trasą, puikų sniegą (aukščio dėka) ir ribotą, tačiau pakankamą, patogumų kiekį. Be to, dienos slidinėjimo pasas čia kainuoja tik 10 €!

6. Oukaïmeden, Marokas
Oukaimeden

Ilgos eilės prie keltuvų? Išsinuomokite asilą!
Įsikūrės aukštai Atlaso kalnuose, Oukaïmeden yra vienas prestižiškiausių kurortų Afrikoje, kuris nutolęs apie 80 km nuo Maroko sostinės Marakešo.

Kurortas siūlo penkias dėmesio vertas trasas, o viršukalnės aukštis yra 3258 m. Nors sniego parko čia nėra, iki viršaus užtempti gali asilų taksi, o nelicencijuoti gidai mielai aprodys apylinkes!

7. Ski Dubai, Dubajus
Ski-Dubai-Skiing

Juoda trasa milžiniškame šaldytuve dykumos viduryje.
Žinoma, uždari slidinėjimo centrai niekad nėra kažkas labai ypatingo, bet Dubajus tikrai pasistengė, kad jų centras taptų vienu įspūdingiausiu visoje planetoje.

Čia yra net penkios trasos (įskaitant pirmąją pasaulyje „juodą trasą“), sniego parkas ir daugybė kitų pramogų. Ski Dubai tikrai yra šaldytuvas pagal geriausias arabiškas tradicijas.

8. Solang slėnis, Indija
Solang-Valley

Nepatinka asilai? Išbandykite jaką Himalajuose!
Suprantama, aukščiausi pasaulio kalnai privalo turėti slidinėjimo zonų, bet tikėtis tokių kurortų ir infrastruktūros kaip Šveicarijos Alpėse ar kituose ekonomiškai stiprių šalių kalnuose, būtų gana naivu.

Solang slėnis siūlo gana pakenčiamą įrangą, kuri leidžia pakilti gana aukštai į kalnus, bet pats nusileidimas yra gana neįspūdingas. Vis dėlto, kiek žmonių gali pasigirti slidinėję Himalajuose?

Į daugelį vietų teks užkopti patiems, bet jei labai jau nesinori, visada galima nusisamdyti jaką ir leisti dirbti jam. Jei jau esate visiškas tinginys.

9. Bariloche, Argentina

Bariloche
Slidinėjimas Argentinoje!
Baroloche yra pagrindinis turizmo miestas Argentinoje ir veikia kaip tunelis į geriausius šalies slidinėjimo kurortus. Jį ne šiaip sau vadina „Mažąja Šveicarija“, nes šveicarų įtaka čia didžiulė: restoranai, siūlantys sūrio fondue ir spalvingi nameliai, puošiantys gatves Andų kalnų fone.

Žymiausias Argentinos slidinėjimo kurortas yra Cerro Catedral, kuris yra tik už 20 km nuo Bariloche ir gali pasiūlyti 1200 hektarų slidinėjimo ploto.

Kodėl nepratęsus slidinėjimo sezono keletui mėnesių ir neužsukus?

10. Hermon kalnas, Izraelis
Mt-Hermon

Vienintelė vieta slidinėjimui Izraelyje.
Hermon slidinėjimo zona yra vienintelė vieta, kur galima slidinėti visame Izraelyje (nebent susiorganizuotumėte patys). Virš šio švento kalno yra padoraus dydžio kurortas, siūlantis 13 trasų (7 raudonos, 3 mėlynos, 2 juodos ir 1 žalia) ir labiausiai tinkantis pramokusiems.

Patogumai čia riboti ir tokio kaip kurorto miestelio čia nėra, tad lankytojai nakvoti lieka gretimuose miestuose. Ploto čia nemažai, bet žemesnių šlaitų patartina privengti, jei nenorite susidurti su vietiniais vaikais, besimokančiais slidinėti mūvint džinsus.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.