Kalnų slidinėjimo apranga. Ką rengtis keliaujant slidinėti į kalnus?

Kalnų slidinėjimo apranga. Ką rengtis keliaujant slidinėti į kalnus?

Slidinėjimas yra sportas – to nereiktų pamiršti nei vertinant savo fizines galimybes, nei renkantis slidinėjimo aprangą. Kaip ir kiekviename sporte (gal tik išskyrus šachmatus), gerai paslidinėjus kūno temperatūra pakils ir, anksčiau ar vėliau, pradėsite prakaituoti. Kalnuose dažniausias scenarijus bus toks: maždaug 5 minutės prakaitavimo leidžiantis nuo kalno, po kurių seka 10 minučių sėdėjimo keltuve nejudant, kur pučia stiprus vėjas. Būtent todėl kompromisų dėl aprangos būti negali – ji turi ne tik saugoti nuo išorinio šalčio bei sniego, bet ir efektyviai garinti drėgmę iš vidaus.

Slidinėjimo apranga: mąstykite sluoksniais


Pradedantieji neretai mano, kad svarbiausia nesušalti ir pasirenka sunkius, šiltus ir slidinėjimui visiškai nepritaikytus drabužius. Klaidą jie, žinoma, supranta greit, bet būna jau vėlu: prakaitas susigeria į drabužius, kurie jo neišgarina, tada pasidaro šalta, tikėtina, kad suriečia peršalimas, o slidinėjimo malonumo taip ir nepatiriama. To išvengti galima apsirengus iš tinkamos medžiagos pagamintais sluoksniais. Kiek ir kokio storumo sluoksnių reikės būtent jums, labai priklauso nuo lauko temperatūros ir asmeninių poreikių. Vis dėlto daugiau lengvų sluoksnių paprastai būna geresnis sprendimas nei vienas ypač šiltas.

Apatinis sluoksnis

Apatinį sluoksnį sudaro viršutinė bei apatinė dalis (kartais jos būna kartu). Šio sluoksnio darbas – garinti drėgmę ir nuo kūno perkelti į kitus sluoksnius nepriklausomai nuo to, kiek jos susikaupia. Jis turėtų gerai ir patogiai apgaubti praktiškai visą kūną. Nereiktų kreipti per daug dėmesio, kaip jis atrodo ir kuris prekės ženklas ant jo pavaizduotas, nes daugmaž visi apatiniai atlieka tą pačią funkciją, o slidinėjant jų vis tiek nesimatys.

Esminiai kriterijai renkantis apatinį sluoksnį yra du: patogumas ir medžiagos, iš kurios šie drabužiai pagaminti. Dairykitės apatinių drabužių, kurie pasiūti iš sintetikos, tokios kaip poliesteris arba polipropilenas – jie gerai garina drėgmę ir išlaiko odą sausą; jei mėgstate natūralias medžiagas – ieškokite apatinių iš merino vilnos arba šilko. Universali taisyklė – vengti tų drabužių, kurie sudėtyje turi medvilnės (tai galioja kiekvienai slidinėjimo aprangos detalei), nes ji išgarins ne drėgmę, o šypseną ir gyvenimo džiaugsmą nuo sušalusio slidininko.

Vidurinis sluoksnis

Dėl vidurinio sluoksnio bendro sutarimo tarp slidininkų ir snieglentininkų nėra – vieniems jo apskritai nereikia, daugeliui užtenka vieno, o prie ekstremalių sąlygų gali prireikti ir dviejų. Viduriniam sluoksniui dauguma naudoja tik viršutinę dalį, nes kojos slidinėjant dirba daug ir sušalti taip, kad reiktų daugiau nei dviejų sluoksnių, dažniausiai nespėja. Jei kojos linkusios šalti arba temperatūra yra žemesnė nei -15 °C, galima rinktis lengvai pašiltintas išorinio sluoksnio kelnes arba storesnį apatinį sluoksnį, bet galima naudoti ir sluoksnį insuliacijai arba tiesiog užsimauti paprastas sportines kelnes (vėlgi, jokiu būdu ne medvilnines).

Pagrindinės šio sluoksnio drabužių funkcijos yra toliau garinti drėgmę ir kartu palaikyti kūno temperatūrą, todėl viskas priklauso nuo to, ar labai šalta lauke ir kaip greitai sušylate. Kaip bebūtų, visada geriau šio sluoksnio drabužių turėti (dar geriau – skirtingo storio), nes sušilę nusivilkti galėsite bet kada, o neturint bus sunkiau.

Tinkamiausios medžiagos viduriniam sluoksniui yra natūrali arba dirbtinė vilna (flisas). Flisas savo darbą atlieka ypač gerai – lengvas, nevaržo judesių (nebent išsirinksit per mažą), gerai „kvėpuoja“ ir puikiai nukreipia drėgmę išorinio sluoksnio link. Geriausia rinktis džemperį be kapišono su aukštu kaklu, kuris kartu padės ir nesušalti gerklės. Atkreipkite dėmesį ir į storį – nepatartina rinktis paties storiausio flisinio džemperio, nes jie paprastai skirti darbui atšiauriomis sąlygomis, kai judėti reikia gerokai mažiau nei slidinėjant.

Išorinis sluoksnis

Išorinis sluoksnis ir yra tai, ką matome žmones dėvint kalnuose – slidinėjimo (būtent slidinėjimo, o ne paprasta žieminė) striukė ir kelnės. Striukės ir kelnių dydžiai neprivalo tikti idealiai, nes įvairūs lipdukai, dirželiai, segtukai bei virvelės ir yra skirti tam, kad didesnis dydis prisitaikytų prie kūno ir kartu liktų vietos judėjimui. Svarbiausia, kad apranga nebūtų per maža. Trumpokos (bet jokiu būdu ne ankštos) kelnės nėra kažkas baisaus, nes vis tiek vidinę jų dalį susikišite į batus, bet per maža ir per trumpa striukė reikš, kad negalėsite laisvai judėti, o sniegas lįs per visus plyšius kiekvienai progai pasitaikius.

Daugeliui kylantis klausimas: ar kelnes bei striukę pirkti su pašiltinimu ar be? Į šį klausimą, apsvarsčius keletą faktorių, teks atsakyti sau pačiam. Ar labai sušylate judėdami? Ar temperatūra jūsų pasirinktame kurorte numatoma labai žema? Ar slidinėsite tik žiemą?

Nešiltinta apranga (Shell) suteikia geriausią apsaugą nuo gamtos stichijų – vandens ir vėjo. Tokia apranga yra pati lengviausia, suteikia daugiausiai laisvės judėti, bet praktiškai nešildo, tad su ja vertėtų visada turėti storesnį apatinį sluoksnį.

Šiltinta apranga (Insulated) yra gana populiari dėl apsaugos nuo sniego ir vėjo bei šilumos išlaikymo savybių. Pašiltinimas dažniausiai yra sintetinis ir jo storis matuojamas gramais – kuo daugiau gramų nurodyta, tuo šiltesnė apranga. Lengvai pašiltinta striukė žiemą tiks daugeliu atveju, o šiltesnę dieną po ja tiesiog reikės plonesnių vidurinio sluoksnio drabužių arba užteks apatinių, bet šiltintas kelnes reiktų pirkti atsargiai.

Trys viename (3-in-1) drabužiai yra labai universalūs, bet dažniausiai ir brangūs. Tai yra tokia apranga, kuri turi du sluoksnius – saugantį nuo sniego bei šalčio ir šildantį, kuriuos galima susegti arba nešioti atskirai. Šildantį (dažniausiai flisinį) sluoksnį paprastai galima išsisegti ir nešioti kaip džemperį.

Kiti slidinėjimo aksesuarai

slidinejimo-aksesuarai

Slidinėjimo kojinės

Kojinių, kita vertus, ant slidininko kojinių turėtų būti tik viena pora, nes dviejų porų nešiojimas gali baigtis nutrynimais ir kraujotakos trikdymu. Kojinės taip pat turėtų būti specialiai pritaikytos slidžių arba snieglentės batams. Pastarieji patys suteiks kažkiek šilumos, todėl kojines geriau rinktis plonesnes. Svarbu, kad jos siektų bent pusę blauzdos, o medžiagoms galioja tos pačios taisyklės, kaip ir kitiems apatinio sluoksnio drabužiams.

Slidinėjimo pirštinės

Gal paprastos-šiltos-sintetinės-žieminės pirštinės ir atliks savo darbą, bet verta pasidairyti tų, kurios skirtos slidinėjimui. Jos atlieka tą pačią funkciją, kaip ir visi žiemos sporto drabužiai – garina drėgmę ir išlaiko šilumą. Jų būna visokių: pirštuotų ir kumštinių, odinių ir sintetinių, su riešo apsaugomis arba be ir dengtų įvairiomis membranomis.

Slidinėjimo akiniai

Akiniai yra būtina apsauga akims kalnuose. Jie saugo nuo tiesioginių ir atsispindinčių saulės spindulių, vėjo, sniego ir šalčio. Prarasti matomumą kalnuose yra be galo pavojinga, o susigadinti regą nelinkėtume niekam, todėl investuoti į gerus, specialiai slidinėjimui pritaikytus akinius yra verta. Daugiau apie akinius skaitykite čia.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.