Kaip padaryti gerą nuotrauką kalnuose

Kaip padaryti gerą nuotrauką kalnuose

Žiema jau visai čia pat ir daugelis mūsų be slidžių, snieglenčių bei šiltų drabužių, į kalnus imsim ir vienokius ar kitokius fotoaparatus. Tada grįžę rodysim ir postinsim nuotraukas visiems, kas netingės žiūrėti ir klausyti. Ir, aišku, patys atsiminsim ilgomis vasaros naktimis, kaip užkariavom kalnus. Tad dalinamės keliais patarimais, kaip padaryti kuo kietesnį kadrą kalnuose.

1. Pakeiskite kampą

Vienas svarbiausių dalykų, kad nuotrauka kaip mat išsiskirtų iš kitų, yra pakeisti įprastą kampą. Žmogaus akis yra pripratusi prie vaizdo stovint ir taip padarytos nuotraukos dažniausiai būna nuobodokos. Tačiau visai kitas vaizdas, tarkim, prigulus ant žemės. Vaizdas iš apačios savaime traukia akį, ypač daug skonio prideda artimiems kadrams.
Panašų efektą galima gauti ir fotografuojant iš viršaus. Viskas, kas nėra įprasta, mažiausiai sekundei ar dviem patraukia žiūrovo dėmesį. Kitą kartą kalnuose palyginkite: padarykite kelis kadrus stovėdami, o kitus – prisėdę. Skirtumą tikrai pamatysite.

2. Atkreipkite dėmesį į ryškumą

Ekspozicijos matuokliai ryškiai baltoje sniego aplinkoje neretai susipainioja ir turi tendenciją nuotrauką paversti pilka ir niūria. Jei naudojatės kompaktiniu fotoaparatu, beveik visų jų meniu rasite kalnų nustatymą, kuris turėtų kažkiek prašalinti tamsumas.
Jei turite skaitmeninį veidrodinį fotoaparatą, tada teks išmokti naudoti ekspozicijos kompensavimo funkcija. Snieguotoje aplinkoje (ar bet kur kitur, kur neįprastas apšvietimas), ši funkcija bus geriausias jūsų draugas. Fotografuojant sniegą pabandykite naudotis +1 ir +2 nustatymu – ir pilkas sniegas vėl taps baltas, it ką tik išskalbtas.

3. Nepersistenkite su saule

Dauguma fotografų tvirtins, kad „auksinė valanda“ (laikas iškart po saulėtekio arba prieš pat saulėlydį) fotografavimui yra tobulas laikas – šviesa švelnesnė, dangus ryškesnis ir t.t. Tai, žinoma, tiesa, bet kalnuose iš tos nedaug naudos, nes daugelis trasų tokiu metu nebūna atidarytos.
Teks dirbti su tuo, ką turi, bet saulės padėtis taip pat turės įtakos nuotraukų kokybei. Jei saulė bus tiesiai už nugaros, labai atsispindinti šviesa užgoš sniego tekstūrą. Jei saulę laikysite pašonėje, ant sniego bangos ir natūralūs nelygumai atsivers šešėlių pagalba. Kuo daugiau kontrasto, tuo geriau.

4. Atidenkite užuolaidas

Jei naudojatės kompaktinę kamerą, ji beveik garantuotai turi sportinį režimą – padidintą užuolaidėlių (shutter) greitį, kad išvengtumėte išsiliejusių nuotraukų. Veidrodiniam fotoaparatui reiks nustatyti TV režimą. Šis režimas leidžia kontroliuoti padidinti užuolaidėlių greitį bent iki 1/
1000 sekundės ir fotografuoti greit judančius objektus – slidininkus.

5. Nuspėkite, kas vyks

Geriausias būdas padaryti gerą nuotrauką – suprasti, kada veiksmas pasieks aukščiausią tašką ir būti pasiruošus padaryti kadrą. Prieš darydami nuotrauką, pabandykite įsivaizduoti, kas turi nutikti. Kur slidininkas arba snieglentininkas leisis ir ką jis darys? Tada nuspręskite, kuri akimirka bus verta įamžinti.
Jei fotografuojate karvingą, geriausias momentas yra pats posūkio vidurys, kai tas, kurį fotografuojate, yra arčiausiai žemės ir dramatiškoje pozoje. Jei fotografuojate šuolius, laukite momento, kai aukščiausiame taške paliečiama slidžių ar snieglentės uodega. Užbėgant už akių tam, kas nutiks, galima planuoti tiksliai kada norite padaryti nuotrauką.

6. Rūpinkitės savo kamera

Nors fotoaparatai stebėtinai gerai atlaiko šaltį, dauguma jų (išskyrus pačius brangiausius) gali pažeisti drėgmė. Tad jei gausiai sninga pridenkite kamerą ir objektyvą bent jau plastikiniu maišeliu. Jei nešiojatės atsarginę bateriją, laikykite ją kišenėje, nes ličio baterijos šaltyje išsikrauna greičiau.
Ypač svarbu viską gerai išdžiovinti grįžus iš kalnų. Nuimkite linzę ir visus dangtelius. Leiskite jiems išdžiūti patiems ant stalo, o pačią kamerą padėkite nukreiptą objektyvu žemyn, kad dulkių nepatektų ant sensorių. Jokiu būdu nelaikykite šalia radiatoriaus ar ugnies.

7. Fonas, fonas ir dar kartą fonas

Net jei pozuotų geriausias atletas pasaulyje ant geriausio sniego planetoje, be gero fono nebus ir geros nuotraukos. Fonas yra bene labiausiai nuvertintas dalykas žiemos sporto nuotraukose. Švarus, neužgrioztas fonas leidžia žiūrovui susikoncentruoti į veiksmą, o netvarkingas, žmonių pilnas kadras, sukurs įspūdį, kad fotografuota bet kaip.
Pasistenkite, kad žmogus ar objektas, kurį norite įamžinti būtų vienas. Stenkitės, kad jie nebūtų tamsių spalvų medžių ar akmenų fone. Taip pat atkreipkite dėmesį į dalykus, kurie įsiterpia tarp fono ir nuotraukos subjekto (atskiriančios juostos, liftai ir pan.). Atradę ramybės galimybę chaotiškoje aplinkoje, kokia dažniausiai yra slidinėjant, galėsite padaryti kur kas stipresnį kadrą.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.