Hi Mountains komanda: kelionių vadovas Laurynas

Hi Mountains komanda: kelionių vadovas Laurynas

Su snieglente draugauja: 9 metus
Dievina: DC ir Pro Rider kompanijas, suomių snieglentininką Laurį Heiskarį
Credo: Atrask, kas gyvenime teikia daugiausiai džiaugsmo ir tuo mėgaukis!

Laurynas Grinius, prisijungęs prie specializuoto kelionių organizatoriaus komandos, įgyvendino savo svajonę ir meilę kalnams suderino su darbu. Kalbiname jį prieš pat išvykstant į kalnus, kur sausį Laurynas rūpinsis Hi Mountains klientais. 

Ką tau reiškia slidinėjimas?

Tai viena iš didžiausių mano vertybių, aistrų ir mėgstamiausių užsiėmimų. Dievinu buvimą kalnuose, kur jaučiuosi laisvai, kvėpuoju grynu oru. Kalnai man – antrieji namai, kuriuose atsipalaiduoju ir slidinėdamas išreiškiu save.

Kaip susidraugavai su snieglente?

Slidinėjimu susirgau penkiolikos. Vedamas begalinio noro ir susidomėjimo, slidinėjimo gudrybių mokiausi pats. Patarimų negailėdavo ir slidinėjantys labiau patyrę draugai, žiūrėjau daug profesionalų video. Ateityje tikrai norėčiau slides valdyti taip gerai, kaip ir snieglentę, nes supriešinimo tarp slidininkų ir snieglentininkų nejaučiu.

Kokius tikslus sau keli kaip snieglentininkas?

Čiuožti laisvai, valdyti snieglentę taip, jog galėčiau ja improvizuoti. Labai noriu gauti snieglenčių ir slidžių instruktoriaus licenciją. Esu nemažai žmonių išmokęs slidinėti snieglente ir užkrėtęs slidinėjimo liga, kuo tikrai labai džiaugiuosi.

Mėgstamiausia slidinėjimo kryptis.

Austrija, nes ten itin tvarkingi ir šilti žmonės. Taip pat Austrija pasižymi gana miškingais kurortais, o aš mėgstu čiuožti mišku. Ateityje norėčiau aplankyti visus pagrindinius šios šalies, o taip pat ir Italijos, Prancūzijos bei Šveicarijos (pradedant nuo Laax regiono) kurortus.

Trasos ar bekelė?

Mėgstu abu. Nors su draugais čiuožti visada smagu, tačiau bekelėje man patinka čiuožti ir vienam, nes nereikia pergyventi, ar šalia esantiems bičiuliams viskas gerai. Čiuožiant bekele visad pravartu turėti telefoną arba raciją, kad jei kas nors atsitiktų, galėtum išsikviesti pagalbą.

Kieno kompanijoje dažniausiai slidinėji?

Daugiausiai su Hi Mountains klientais. Taip pat kartais su draugais, o retkarčiais – ir nepasakyčiau, kad tai blogiausias variantas – slidinėju vienas.

Pasakok apie savo nuotykius kalnuose.

Nesmagiausias nuotykis buvo trauma Prancūzijoje Val Thorens miesto snieglenčių parke. Tačiau dažniausiai nuotykiai būna smagūs, o šilčiausias emocijas kelia čiuožimas su draugu nežinomose vietose, kas kartą atrandant ir sukuriant kažką naujo. Kalnuose netrūksta ir linksmų istorijų, kuomet pasiklysti, tenka šokti per upelius ar keliauti namo 8 valandas nežinomais kalnų takais. O kur dar geri apres-ski vakarėliai.

Be ko nevažiuoji į kalnus ir kaip ruošiesi kelionei?

Be visos reikalingos įrangos, būtiniausių apsaugų, muzikos grotuvo. Prieš vykstant į kalnus tikrai verta pasportuoti. Pakanka bėgioti krosus ir daryti rytines mankštas, tempimo pratimus – svarbu kūną pripratinti prie krūvio.

O kaip dėl apsaugų?

Dėviu šalmą ir slidinėjimo šarvus, sudarytus iš pečių, rankų, nugaros, krūtinės apsaugų. Taip pat šlaunis ir uodegikaulį apsaugančius šortus, snieglenčių parke – ir kelių apsaugas. Pradedantiesiems patariu turėti ir riešų apsaugas.

Kokiais būdais pasieki kalnus?

Esu keliavęs mašina, autobusu, lėktuvu. Dažniausiai renkuosi autobusą, nes gali vykti su draugų kompanija, nereikia galvoti apie vairavimą ir nuovargį. Lėktuvu kelionė sutrumpėja, greitai pasieki kalnus. Automobiliu smagu važiuoti su draugais, gali aplankyti įdomius objektus.

Kaip atrodo tipinė tavo slidinėjimo diena?

Keliuosi apie 8 val. ryto, papusryčiauju, susiruošiu ir apie 9 val. būnu pasiruošęs slidinėti. Dienos metu papietauju – tai labai svarbu, norint turėti jėgų. Slidinėti baigiu apie pusę penkių vakaro, grįžtu į apartamentus, susitvarkau, pavalgau. Esant galimybei einu į pirtį.

O ką manai apie apres-ski pramogas?

Jeigu į kalnus važiuoju atostogų, apres-ski tikrai tampa jų dalimi. Atsipalaiduoji, pajauti atostogas, pailsini pavargusius raumenis. Apres-ski nėra svaiginimosi būdas – tai galimybė gerai praleisti laiką, pašokti, pabendrauti su žmonėmis. Tik reikia išsimiegoti, jeigu kitą dieną nori būti žvalus ir džiaugtis puikia slidinėjimo diena.

Ką patartum į kalnus slidinėti vykstantiems pirmą kartą?

Kurorte atostogausite su labai įvairiais žmonėmis, tad šiltų emocijų ir bendravimo netrūks. Būkite atidūs trasoje – čia kiekvienas turi visada galvoti apie aplink slidinėjančius žmones, vertinti savo galimybes ir saugoti vienas kitą. Važiuojantiems pirmą kartą į kalnus ir niekada nestovėjusiems ant slidžių ar snieglentės patariu pasinaudoti instruktoriaus paslaugomis. Taip pat labai svarbu prieš pradedant slidinėti panagrinėti slidinėjimo žemėlapį.

Kurį mėnesį geriausia važiuoti slidinėti?

Sausį – mažesnė kaina. Vasarį – garantuotas sniegas, tačiau kainos šiuo laikotarpiu yra aukščiausios. Taip pat brangu slidinėti per Kalėdas ir Naujuosius metus, ne visur būna sniego. Balandį kalnuose nuostabus oras ir gausu saulėtų dienų, tačiau reikėtų pasirinkti aukštesnius kalnus, kad užtektų slidinėjimo trasų ir sniego.

Kaip sutaupyti vykstant slidinėti į kalnus?

Sutaupyti galima vykstant sausio mėnesį ir gyvenant apartamentuose, taip pat renkantis keliones autobusu, kurios visada yra pigesnės. Tačiau niekada netaupykite ant draudimo, įrangos nuomos, aprangos bei apsaugų.

Nuomotis įrangą Lietuvoje ar vietoje?

Vykstat į kelionę savo transportu arba autobusu, tikrai galima nuomotis slidinėjimo įrangą Lietuvoje.  Šiuo metu Lietuvoje yra nemažai nuomos punktų, čia taip pat pigiau nei užsienyje.  Tačiau neturint nuosavo įrangos ir vykstant lėktuvu, labiau apsimoka inventorių nuomotis užsieny. Nuomodamiesi įrangą atkreipkite dėmesį, ar ji nėra labai pasenusi ir sudėvėta.

Ką manai apie slidinėjimo kultūrą Lietuvoje?

Nuo tada, kai pradėjau slidinėti, ji labai sustiprėjo: mūsų šalyje atsirado nemažai slidinėjimo taškų, įsikūrė daugiau mokyklų, į slidinėjimo populiarinimą investuota nemažai pinigų. Nors aukštų kalnų neturime, tačiau esant gerai žiemai ir pakankamai sniego, tikrai galime paslidinėti ir Lietuvoje.

Kaip keliones renkasi lietuviai?

Kasmet atsiranda vis daugiau slidininkų ir norinčių pradėti slidinėti. Tačiau pastebiu, kad lietuviai labiausiai mėgsta akcijines keliones, nes dar trūksta suvokimo apie kelionių kainas – norima nuvykti kuo pigiau ir negalvojama apie kelionės kokybę. Keliones su Hi Mountains klientai renkasi dėl to, kad turime didelę kurortų pasiūlą, parduodame pilnus paketus (į kainą įskaičiuota pilna paslauga), į keliones vykstame grupėmis, visada suteikiame lydintį kelionės vadovą, kuris gali apmokyti slidinėti bei sprendžia atostogų metu iškylančias problemas. Keliones autobusu ir lėktuvu į geriausius Europos ir Kaukazo kurortus siūlome už žemiausią rinkoje kainą, tačiau užtikriname puikią jų kokybę.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.