Kalnų slidinėjimo šalmai: kaip išsirinkti?

Kalnų slidinėjimo šalmai: kaip išsirinkti?

Šalmai ne tik saugo nuo traumų, bet suteikia kalnuose taip reikiamos šilumos bei vidinės ramybės stebint, kaip jūsų vaikai ritasi nuo savo pirmosios trasos. Tad neklausykite kepurėmis apsišarvavusių „kalnų erelių“ argumentų apie matomumą, garsą bei bebaimio įvaizdį ribojančius šalmus, ir sužinokite, kaip išsirinkti tinkamą galvos apsaugą.

Slidinėjimo šalmų tipai

Lenktynių: skirtas išvystantiems didelius greičius. Aptakus ir profiliu primena vaikiškus šalmus, dengia galvą iki pat kaukolės apačios, tad apsaugo itin gerai. Dažniausiai visiškai uždengia ausis. Lyderiai lenktynių šalmų gamyboje: Uvex, POC, Shred.

Freestyle: tiks ore praleidžiantiems daugiau laiko nei ant sniego ir nevengiantiems prasinešti per šviežią powderį. Primena riedlentininkų šalmus, neretai būna  ryškiaspalviai ar išpuošti logotipais, turi pralaidesnę ventiliaciją nei lenktynių šalmai. Freestyle šalmuose populiarios integruotos ausinės muzikai, o plonesnis  nei lenktynių šalmuose ausis dengiantis sluoksnis prideda balanso ir leidžia geriau girdėti susižavėjusių draugų šūksnius. Dairykitės Sweet Protection, Bern, Giro, Smith, Salomon, POC, K2Shred šalmų.

Laisvalaikio: norintiems visko po truputį. Ypatingas dėmesys čia skiriamas dėvinčiojo komfortui, dėl ko šalmai yra kiek sunkesni nei lenktynių. Laisvalaikio šalmai paprastai apsaugo didesnį galvos plotą nei freestyle modeliai, nors pastarieji geriau atlaiko stipresnius smūgius. Jei dairotės laisvalaikio šalmo, pasidomėkite Salomon, Giro, Scott pasiūla.

Dydis

Prieš perkant naudinga pasimatuoti kuo daugiau šalmų, nes gamintojų modeliai ir dydžiai skiriasi, tad vieno S atitiks kito M. Nepatingėkite tiksliai išsimatuoti galvos apimtį ties plačiausia vieta: per kaktos centrą, virš ausų ir per natūralų iškilimą pakaušyje. Jei turite ilgus ar itin storus plaukus bei norite po šalmu dėvėti kepurę, pridėkite dar 1 cm. Jeigu jūsų galvos išmatavimai idealiai atitinka šalmo dydžių pereinamąją ribą (pvz., tarp S ir M), imkite arba didesnį dydį (nes galvos ir šalmo apimtims sutampant, jų formos vis tiek gali skirtis), arba dairykitės kito modelio, pagal kurį jūsų galvos apimtis būtų arčiau dydžių skalės vidurio.

Priedai

Jei lengvumas jums nėra pirmoje vietoje, tuomet pasinaudokite galimybe šalmo dėvėjimą padaryti gerokai malonesniu. Šalmas su reguliuojamu vidumi priglus geriau, vadinasi, ir saugos patikimiau. Šalmas su išimamu paminkštinimu ne tik leis džiaugtis šviežiai išskalbtu vidumi prieš naują sezoną, bet ir galės būti naudojamas vasaros pramogoms. Taip pat geras dalykas yra šalme integruotos ausinės – jos tarnaus geriau nei įprastos, kurios izoliuoja aplinkos garsus ir gresia rimta avarija.

Kaina

Kokybiški vaikiški šalmai kainuoja nuo 70 eurų, suaugusių – nuo 100 eurų. Nepasiduokite pigesnio pasiūlymo pagundai, nes investuodami daugiau ir gausite daugiau. O šiuo atveju tai reiškia daugiau saugumo. Kokybiškas šalmas tarnauja iki 10 metų, jeigu per tą laiką nepatirsite stipraus smūgio (tokiu atveju šalmą būtina keisti). O jeigu smūgio išvengti visgi nepavyks, būsite dėkingi už kiekvieną išleistą eurą.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.