Slidžių, snieglenčių vaškavimas

Slidžių, snieglenčių vaškavimas

Kiekvienam, kuris turi nuosavas slides ir/arba snieglentę (o tai, sakoma, 800% sumažina nelaimingų įvykių tikimybę, lyginant su nuomota įranga), anksčiau ar vėliau iškyla klausimas: kaip ir kodėl jas reikia vaškuoti?
Kodėl to reikia, trumpas atsakymas būtų toks: leidžiantis nuo kalno tarp slidžių ar snieglentės pagrindo ir sniego susidaro trintis, sniegas pradeda tirpti ir plauti vaško sluoksnį, trintis didėja, o slidės lėtėja.

Į klausimą kaip, atsakys ši trumpa instrukcija (ypač vaizdžią instrukciją rasite įrašo pabaigoje).

VAŠKAVIMO PRIEMONĖS

Mums reikės:

  • Pagrindo valiklio;
  • Skudurėlio;
  • Lygintuvo;
  • Vaško (atitinkamai lauko temperatūrai);
  • Gremžtuko (3-4 mm storio bus pats tas);
  • Dviejų šepečių (vienas storesniais šereliais, kitas plonesniais)

ĮRANGOS PARUOŠIMAS VAŠKAVIMUI

Prieš valydami snieglentės ar slidžių pagrindą (bazę, apačią – vadinkit kaip norit), kelis kartus perbraukite gremžtuku per visą lentos ilgį. Taip pašalinsite plonus šerelius, kurių vaškas nepadengs, be to, seną vašką nuvalyti bus lengviau.

Sudrėkinkite skudurėlį pagrindo valikliu ir iš peties trinkite pagrindą. Visas purvas ir senas vaškas turi nusivalyti – tik tada lenta bus paruošta vaškavimui. Ypač kruopščiai reikia ruošti tą pagrindą, kuris buvo naudojamas mažai ventiliuojamoje uždaroje slidinėjimo trasoje (pvz. Druskininkų „Snow Arena“). Tokioje patalpoje ant sniego nusėda retrako bei sniego motociklų išmetamosios dujos bei tepalai. Įsigėrę į sniegą, jie vėliau patenka ant lentų ir slidžių pagrindo.

SLIDŽIŲ IR SNIEGLENČIŲ VAŠKAVIMAS

Kai įranga jau paruošta vaškavimui, įkaitinkite lygintuvą iki reikiamos temperatūros (laikykitės gamintojo nurodymų ant pakuotės) ir pridėję vašką prie jo, varvinkite per visą lentos ilgį ir plotį. Jei vaškas rūksta, sumažinkite temperatūrą, nes degdamas jis praras savo savybes. Tada vašką tiesiog išlyginkite – paskirstykite vašką lygintuvu tolygiai per visą lentos pagrindą. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros (mažiausiai 20 min.).

Stipriai spausdami, gramdykite vašką pagal slydimo kryptį – slides į apačią, snieglentę – slydimo kryptimi, taip pat į apačią. Jei lenta twin-tip, gramdykite nuo tos pusės, kur stovės jūsų valdanti koja. Būkite kruopštūs – kuo daugiau kartų gramdysit, tuo daugiau vaško nuimsit ir gausit geresnį rezultatą. Tada belieka stambesniu šepečiu pašalinti likusias dulkes, o smulkesniu – pašalinti likusias dulkes ir nupoliruoti pagrindą.

Viskas – jūsų įranga paruošta.

Bonus kreizi instrukcija:

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.