Sniego parkai Europoje, kuriuos būtina aplankyti

Sniego parkai Europoje, kuriuos būtina aplankyti

Sakoma, kad snieglentė atsirado iš riedlentės ir banglentės (ir, aišku, slidžių) simbiozės – tada, kai adrenalino fanatikams smėlio, jūros ir betono pradėjo neužtekti. Pastarąsias kelias dešimtis metų šis sportas baigia išaugti iš lenktyniavimo su slidininkais trasose (ir, be abejo, jų nervinimo) į laisvąjį stilių ir sniego parkus. Žinoma, vis labiau populiarėjant freestyle slidinėjimui, slidininkų parkuose kartais matome net daugiau. Tokių parkų, pilnų rampų, vamzdžių, turėklų ir kitų figūrų, Europoje yra net labai gerų, o čia dalinamės pačiais įdomiausiais.

1. Vans Penken Park

Mayrhofen, Austrija

Vos už 70 km nuo Innsbrucko, saulėtoje aktyviuoju vadinamo Penken kalno pusėje, Vans Penken Parkas tęsiasi per visą jo šlaitą. Šis parkas turi keletą vietų specialiai pritaikytų pagal įgudimo lygį visiems nuo naujokų iki profesionalų, bet didžioji dalis skirta tiesiog tam, kad būtų smagu. Čia dirba patyrę figūrų formuotojai ir inžinieriai, kad parkas veiktų nepriekaištingai visą sezoną, tad dėl dažno performavimo, jo paviršius nuolat kinta ir kaskart atsiranda kas nors naujo. Čia į reikalą žiūrima progresyviai ir paisoma naujausių snowboardingo ir freeskiingo tendencijų, tad įdomių vietų šuoliams visada yra daugiau nei daugelyje kitų parkų. Čia paprastai būna 11 tramplinų, 34 įvairios dėžės ir turėklai, pusvamzdis ir t.t. 2010-aisiais Vans Penken Parkas buvo išrinktas geriausiu Europos parku. Taip pat čia vyksta garsusis muzikos ir sniego festivalis Snowbombing. Tame pačiame kurorte yra ir kitas, ne mažiau mėgstamas Burton sniego parkas.

2. Valpark

Val d’Isere, Prancūzija

Val d‘Isere kurorte snieglentė ir snieglentininkai yra labai palaikomi ir mylimi. Ant viso kalno nėra nė vienos trasos, kur nebūtų galima leistis snieglente. Tai reikšmingas dalykas, nes nemažai parkų turi zonas, į kurias patekti su snieglente draudžiama. Valpark yra suskirstytas į tris zonas – vaikams, patyrusiems ir snieglenčių krosui. Kiekvienoje jų (gal tik išskyrus pirmąją, kur figūros atitinkamai paprastesnės) rasite įvairių tramplinų šuoliams, pusvamzdį ir t.t. Prancūzų Snieglentės Federacija šiam parkui suteikė aukščiausius įmanomus įvertinimus ir laiko šį parką vienu geriausių visame pasaulyje.

3. Les Deux Alpes

Venosc ir Mont-de-Lans, Prancūzija

Les Deux Alpes parkas keičia savo lokaciją, priklausomai nuo metų laiko. Vasarą jis įsikūręs ledyno viršūnėje, 3600 m aukštyje, ir metams bėgant pelnė reputaciją kaip geriausia laisvojo stiliaus mėgėjų vieta visame pasaulyje. Žiemą parkas persikelia žemiau – į 2600 m aukštį. Nors vietos skirtingos, jas prižiūri tie patys, jau nebe pirmus metus dirbantys, tik parko priežiūrai nusamdyti specialistai. Parkas įrengtas kaip skirtingos trasos, sunkiausioje yra trys turėklai, du qarter pipes ir S formos turėklas prieš finišą. Žinoma, tai trasa patyrusiems slidinėtojams, nuo kurios turbūt pradėti nereiktų. Be šios trasos, yra ir 120 m ilgio ir 5 m aukščio ilgio pusvamzdis, daug tramplinų ir kitų figūrų.

4. Surfland

Risoul, Prancūzija

Slidinėjimo zonoje La Foret Blanche, kuri apima Vars ir Risoul kurortus iš viso yra net aštuoni sniego parkai, žymiausias jų – Surfland, kuris gyvuoja jau daugiau kaip dešimtmetį. Per šiuos metus jame vyko daugybė renovacijų, ir dabar parkas yra visokeriopai užbaigtas su figūromis visiems profesionalumo lygiams. Šis parkas dar 2006-aisiais buvo pasirinktas Turino Olimpinėms Žaidynėms kaip treniruočių vieta – būtent, dėl savo universalumo bei iššūkių metančių zonų. Kurorto valdyba mano, kad trasų žymėjimas juodomis, raudonomis ir mėlynomis spalvomis pagal sudėtingumą yra jau pasenęs, ir dažniau renkasi teminį žymėjimą, kaip kad freeride zona ir pan. Be klasikinių turėklų ir tramplinų, čia yra 150 m ilgio pusvamzdis, o pačiame parke reguliariai vyksta BigAir varžybos.

5. Snowpark LAAX

LAAX, Šveicarija

LAAX yra premium klasės kurortas, kuriame tarp daugybės renginių vyksta ir tokie kaip Burton European Open ir European Freeski Open. Jį mėgsta visi nuo pradedančiųjų iki olimpinių čempionų ir tikrai ne atsitiktinai. Čia iš viso yra keturi sniego parkai (Beginner, Ils Plauns, NoName ir Curnius), ilgiausias pasaulyje pusvamzdis (200 m), freestyle šlaitas ir t.t. Iš viso keturiuose parkuose yra per 90 įvairių kliūčių, o Curnius parko figūros atitinka profesionalius olimpinius reikalavimus. Absoliutus lyderis Europoje.

6. Avoriaz Snowzone

Avoriaz, Prancūzija

Avoriaz yra turbūt pats pirmas parkas, pasiūlęs draugišką ranką ir savo šlaitus snieglentininkams. Šis Vakarų Prancūzijos kurortas, kuris dalijasi siena su Šveicarija, turi visko nuo vaikų zonos iki natūralaus parko su medžiais, uolomis ir powderiu. La Chapelle Parke geriausia pradėti mokytis, čia figūros nuolat kinta priklausomai nuo oro sąlygų, bet kiekvienam nusileidime rasite bent po 4-5, nuo mažų turėklų, iki 10m stalų. Išlavinus įgūdžius jau galima bandyti ir garsųjį Superpipe arba Arare parką, kuriame galima atlikti 20 m ir dar didesnius šuolius. Žinoma, labiausiai lankytojus traukianti vieta yra The Stash – organinis sniego parkas. Tai yra trasa tarp medžių, kuriuose visi turėklai ir figūros daromi tik iš medžio, sniego ir kitų organiškų medžiagų.

7. Hemsedal Parken

Hemesedal, Norvegija

Prižiūrėtojų atvirumas naujovėms ir ilgas slidinėjimo sezonas, Hemsedal paverčia vienu lgeriausiai snieglentininkų vertinamų parkų. Dalis gerumo yra kalno ypatumuose – jis suteikia galimybes formuoti tokias figūras, kurias kiti parkai linkę praleisti: dideli tramplinai, du pusvamzdžiai, quarter pipe, įvairios dėžės ir t.t. Iš viso yra apie 20 figūrų vienam nusileidimui, o dalis parko veikia ir naktimis. Pats kalnas ypač gerai tinka snieglentei, nes, kitaip nei daugelyje kitų Skandinavijos kalnų, ant jo yra kur kas mažiau plokščių vietų. Čia yra net specialių zonų skirtų tik snieglentei. Įdomus faktas: sakoma, kad dažniausiai slidinėjimo spaudoje cirkuliuoja būtent Hemsedal kurorte darytos nuotraukos, tad gerų vaizdų čia netrūksta.

„Hi Mountains" paskelbtą informaciją panaudojant kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, būtina nurodyti „Hi Mountains" kaip šaltinį.